W cukrzycy kluczowe znaczenie dla zdrowia ma utrzymanie ilości glukozy we krwi na stabilnym poziomie – wyjaśnia specjalista z diabetyk24.pl. Właśnie dlatego duże znaczenie ma wtedy odpowiednia dieta. Co powinno się jeść, by cukier był w normie?
Jaka dieta jest najlepsza dla diabetyków?
Osoby chorujące na cukrzycę, czyli diabetycy muszą pamiętać o tym, że w ich przypadku dieta ma bardzo duży wpływ na stan zdrowia. Co można jeść przy cukrzycy, a jakie produkty nie są wtedy wskazane?
Przede wszystkim odpowiednia dieta dla diabetyka powinna bazować na produktach o niskim albo średnim indeksie glikemicznym (IG). Oznacza to, że nie powodują one znacznego podniesienia poziomu cukru we krwi.
Polecane i odradzane produkty dla cukrzyków
Dla osób z cukrzycą rekomendowana jest dieta bazująca na surowych owocach i warzywach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, zdrowych tłuszczach roślinnych, naturalnym, niesłodzonym nabiale, chudych mięsach i wędlinach, rybach.
W celu do słodzenia napojów, na przykład herbaty, kawy, można stosować słodziki, stewię, ksylitol.
Dieta ta powinna wykluczać między innymi słodycze, białe pieczywo, wypieki cukiernicze, cukier, miód, płatki śniadaniowe, biały ryż.
Warto też wskazać, że duże znaczenie ma samo przygotowanie posiłków. Rozgotowanie potrawy również spowoduje, że będzie miała ona wyższy indeks glikemiczny.
Jak kontrolować poziom cukru przy cukrzycy?
Aby ocenić, czy konkretne produkty nie powodują nadmiernego skoku cukru we krwi, warto zbadać jego poziom. Do tego celu najczęściej używany jest glukometr, który pozwala na błyskawiczne wykonanie badania.
Glukometry wraz z akcesoriami może zaoferować sklep dla diabetyków. Zamówienie na taki sprzęt można złożyć także przez internet.
Regularne kontrolowanie poziomu cukru we krwi sprawi, że można wtedy łatwiej opracować optymalną dla siebie dietę, by zapobiegać pogorszeniu choroby.